Odzračevanje ogrevalnih sistemov
  • Home
  • Odzračevanje ogrevalnih sistemov

Kako odzračevanje poveča učinkovitost ogrevalnega sistema?

Prisotnost zraka v ogrevalnem sistemu

 

Ogrevalni ali hladilni sistem za svoje učinkovito delovanje, med drugim, potrebuje izpolnjena dva dejavnika. Prvič, da je sistem čist, brez delcev nečistoč, vodnega kamna, alg, sluzi… in drugič, da je sistem brez zračnih ali plinskih mehurčkov.

O nečistočah in odstranjevanju le-teh iz sistema bomo spregovorili v enem od prihodnjih prispevkov. Danes se bomo osredotočili bolj na zračne mehurčke in kaj ti pomenijo za sistem.  Medtem, ko učinek zraka na zdravje, delovanje in zanesljivost sistema še ni v celoti razumljiv, pa lahko večino težav z njimi izsledimo nazaj k prisotnosti le-tega.

Učinki zraka na ogrevalni sistem  

 

V primeru, da za odzračevanje v vašem sistemu ni bilo poskrbljeno, bo za doseganje učinkovitega delovanja potreben toliko večji poudarek na odstranjevanju nečistoč. To bo vidno še posebej, ko bo sistem star nekaj let. Prisotnost zraka namreč povzroča tvorjenje magnetita, ki je odgovoren za upočasnjen pretok medija in dodatno nepotrebno obremenitev kotla ter ostalih sistemskih komponent. Komponent, ki so bile vgrajene ravno z namenom povečanja učinkovitosti.

Kopica težav, ki jih imajo sistemi brez ločevalnikov zraka, izhaja iz formacije magnetita. Magnetit se tvori naravno kjerkoli so prisotni voda, kovina in zrak.

 

Težave sistemov brez odzračevanje          

 

Redne težave sistemov brez primernega odzračevanja so najbolj vidne pri radiatorskem ogrevanju in zmanjšanju njihove učinkovitosti. Hladne točke in nepravilni vzorci ogrevanja, ki konstantno ohranjajo določene prostore hladnejše od ostalih.  Radiatorji ali cevovodi so so lahko glasni, šumijo ali celo ropotajo.

Začasna rešitev je sicer ročno odzračevanje, vendar je le-to, zaradi konstantnega pretoka vode, rešitev kratkega roka. Raztezanje in krčenje zračnih mehurčkov v sistemu povzroča večino nadležnih zvokov, medtem ko njihovo zbiranje v kotih radiatorjev ali v zavojih cevi vodi do nastanka zračnih žepov, ki blokirajo pretok vode in zmanjšujejo učinkovitost radiatorjev.

Ne zmanjšujejo pa le učinkovitosti radiatorjev temveč učinkovitost celotnega sistema, kar vodi k zmanjšanem prenosu toplote in zmanjšani učinkovitosti delovanje črpalke.

Tako je dolgoročno edina prava rešitev vgradnja avtomatskega odzračevalnega lončka, ki bo konstantno ločeval in odstranjeval, tako velike, kot male zračne mehurčke in preprečeval možnost nastanka težav, ki jih zrak tako pogosto povzroča.

 

Delovanje avtomatskega odzračevalnega lončka

 

Avtomatski odzračevalni lonček ločuje velike in male zračne mehurčke v vodi in jih nato izloča iz sistema. Tako pri vgradnji novega kotla na star sistem ali na nov sistem bo na dolgi rok kakovostna odzračevalna naprava odstranila mnoge težave z zrakom in nečistočami. Življenjska doba kotla se bo podaljšala, stroški obratovanja pa občutno zmanjšali.

 

Vgradnja avtomatskega odzračevalnega lončka   

 

Glede na sistem imamo več možnosti kam lahko vgradimo lonček. Najboljša je vsekakor vgradnja centralnega odzračevalnega lončka, kot je FlamcoVENT SMART. Odlično pa svojo nalogo opravljajo tudi manjši avtomatski lončki, katere lahko vgradimo kar direktno na radiatorje, saj so na voljo tudi v beli barvi. V splošnem je priporočljivo, da se lončki vgrajujejo na mesta, kjer je medij iz kotla najbolj vroč in manjše na mesta kjer se zadržuje zrak in nastajajo zračni žepi.

CroatiaSlovenia